Hozzávalók
8 szelet pulykamell
só
bors
borsikafű
kevés étolaj
2 dl száraz fehérbor
3 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
Hozzávalók a birshez
1 kg birsalma
1 citrom
1 ek méz
1 csapott kk őrölt fahéj
6 szekfűszeg
Hozzávalók a tálaláshoz
1 dkg pirított mandulapehely
1 ek pertezselyem, finomravágva
Elkészítés
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és meghitnjük borsikafűvel.
Minden szeleten –úgy, hogy a felső része egyben maradjon- hosszanti irányban három egyenlő csíkot vágunk, majd hármas fonással befonjuk. A végét hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
Serpenyőben 2-3 ek olajat forrósítunk és a húsfonatokat minden oldalrók megpirítjuk benne, majd az olajjal együtt sütőedényre tesszük. Aláöntjük a bort, mellé tesszük a megpucolt és elnegyedelt hagymákat, és a fokhagymát.
Lefedve, 180 fokos sütőben kb. háromnegyed órát sütjük, majd a tetőt levéve további 20-25 percig pirítjuk.
Amíg a hús sül, el tudjuk készíteni a birsalmát: meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és gerezdekre vágjuk. Azonnal a citromos vízbe dobjuk, kb 1 literbe. Beletesszük a mézet, fahéjat, szegfűszeget, a citrom héját és egy csipet sót. Puhára főzzük. Jól lecsepegtetve tálaljuk a húshoz.
Minden szeleten –úgy, hogy a felső része egyben maradjon- hosszanti irányban három egyenlő csíkot vágunk, majd hármas fonással befonjuk. A végét hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
Serpenyőben 2-3 ek olajat forrósítunk és a húsfonatokat minden oldalrók megpirítjuk benne, majd az olajjal együtt sütőedényre tesszük. Aláöntjük a bort, mellé tesszük a megpucolt és elnegyedelt hagymákat, és a fokhagymát.
Lefedve, 180 fokos sütőben kb. háromnegyed órát sütjük, majd a tetőt levéve további 20-25 percig pirítjuk.
Amíg a hús sül, el tudjuk készíteni a birsalmát: meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és gerezdekre vágjuk. Azonnal a citromos vízbe dobjuk, kb 1 literbe. Beletesszük a mézet, fahéjat, szegfűszeget, a citrom héját és egy csipet sót. Puhára főzzük. Jól lecsepegtetve tálaljuk a húshoz.
