Ünnepi főételnek kiváló a most következő recept – de nem kell megijedni, alig időigényesebb, mint egy hétköznapi, egyszerű ebéd.
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg kenyér vagy 6 zsömle tejbe áztatva
(annyi tejbe, amennyit magába szív, de még nem ázik szét)
3 egész tojás
1 kis üveg szeletelt gomba (konzerv)
1 nagy fej hagyma apróra vágva
só (mértékletesen, mert a hús leve is sós lesz)
1 csapott evőkanál majoranna
2 mokkáskanál őrölt bors
1 csokor apróra vágott petrezselyem
A hozzávalókat alaposan összekeverem.
Hat csirkecombot félbe vágok, tepsibe helyezek, majd sült hús-fűszersóval megszórom mindkét oldalukat. A húsdarabok bőrösebb felső felére egy kevés gulyáskrémet kenek, és megpucolt fokhagyma-gerezdeket teszek rájuk. Kevés olíva olajjal meglocsolom. A húsok közé tenyérnyi töltelék-pogácsákat teszek.
Alufóliával lefedem a tepsit, és 250 fokon sütöm először letakarva, majd kitakarom a tepsit, hogy a hús megpiruljon. A sütési idő nálam kb. egy óra.
Hat bőséges adag lesz. Nagymamám régen tepsiben sült krumplival tálalta, de én azt túlságosan laktatónak, nehéznek tartom, ezért sóskafőzeléket adok mellé.