Apa-Titi receptgyűjteménye

Receptek gyűjteménye, amik tetszenek, vagy már kipróbáltunk.

Friss topikok

Linkblog

Omlós mákos rudacska

2016.11.14. 16:15 - NagycsaládosManó

Hozzávalók a tésztához:
32 db rudacskához
30 dkg finom liszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen citrom)


A töltelékhez:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
0,75 dl tej (75 ml)
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 evőkanál méz

+ 2 evőkanál porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez

Elkészítés:
1. A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját is + a csipet sóval összekevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 30 percre.
2. A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, mézet, a megmosott mazsolát, reszelt citromhéját és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
3. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).    
4. Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket (lásd az alábbi képen), majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.) 
5. A rudakat kb. 8 egyenlő rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
6. A rudakat sütőtapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített légkeveréses 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Világos maradjon a tészta! Amikor a széle/alja picit pirul, már jó.  (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet és természetesen hagyományos sütőben is lehet sütni)
7. Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.

 

forrás: gabicsek.hu

gabriella_kalandjai_a_konyhaban_447.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://titikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7711960513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása