- 10 dkg medvehagyma levél
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 1 db tojássárgája a kenéshez
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és 10-15 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és alaposan összedolgozzuk. A tésztát ezután 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Közben a medvehagyma leveleket megmossuk, lecsepegtetjük a felesleges vizet, és keskeny csíkokra vágjuk. Ezután enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, rászórjuk a levelek felét, feltekerjük a tésztát és a két végét egymásra hajtjuk. Ismét félretesszük pihentetni 20 percre.
A tésztát újra kinyújtjuk, rászórjuk a maradék levelet, és ismét felcsavarjuk a tésztát. Ezután kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejüket lekenjük tojással, tepsiben még újabb 10 percig pihentetjük, majd 180 ºC-os sütőben 25 percig sütjük.