hozzávalók 4 főre
- 35 dkg liszt
- 35 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 tojássárga
- 1 csapott ek só
- kb. fél dl tej
- tojás a kenéshez
story
Nagyon gyorsan összeállítható pogácsa. A hűtőben megvárja, míg megéhezünk rá, habár megsütve is tárolható.
Az egyszerűsítések jegyében úgy döntöttem, hogy ezentúl négyszögletes lesz nálam a pogácsa. Egészen értelmetlen ugyanis kereket szaggatni, aztán a leesőket újra összegyúrni, stb., amikor a négyszögletes alak pont olyan finom. Illetve a leveles tészták (lásd: töpörtyűs pogácsa) esetében kifejezett minőségvesztés áll elő az újbóli összegyúrás alkalmával, hiszen éppen az oly műgonddal létrehozott levelesség vész el.
Jó, ha nagyon reprezentálni kell, akkor majd kereket szaggatok, de arra, hogy a gyerekek percek alatt befalják a pogit, igazán kár a sok vesződség!
elkészítés
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
- Krátert képezve, beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a sót és a reszelt sajtot (a sajtból egy keveset félreteszünk a szóráshoz).
- Tejet adva hozzá, rugalmas tésztává gyúrjuk.
- Fél centi vastagra nyújtjuk, felkockázzuk, tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé, berácsozzuk.
- 3 órán át hűtőben pihentetjük.
- Felvert tojással megkenjük, sajttal könnyen megszórjuk, közepes lángon sütjük.