Gyros teljes kiőrlésű pitával
teljeskiőrlésű pitához (5 db-hoz):
* 5 dl teljes kiőrlésű tönkölyliszt
* 1 púpos tk szárított élesztő
* 1 csapott tk só
* kb 1,5-2 dl langyos víz
* ízlés szerinti fűszerek (oregánó, bazsalikom, fokhagymagranulátum)
Töltelékhez:
* 40 dkg kockára vágott csirkemell
* kevés olívaolaj
* gyros fűszerkeverék (ennek hiányában: só, bors, oregánó, bazsalikom, fokhagymagranulátum)
* jégsaláta
* paradicsom
* kígyóuborka
* káposzta
Öntethez:
* 1 pohár joghurt
* 1 tk kapor
* só
* bors
* ízlés szerint erős pista
elkészítés
1. A pitához való száraz összetevőket összekeverjük, majd a megfelelő mennyiségű vízzel gombóccá gyúrjuk. Ne legyen túl kemény, de azért véletlen se ragadjon.
2. 5 darabra osztjuk a tésztát, gombóccá formáljuk, majd kerek, kb. 15 centis lapokká nyújtjuk, és szilikonlapra (vagy sütőpapírra) tesszük őket.
3. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, ennyi idő elég is a keléshez neki (kb. 20-30 perc).
4. Mielőtt a sütőbe tesszük, fordítsuk a másik oldalára, mert csak így fújódik fel, és válik el az aljától a teteje.
5. Kb. 5-6 perc alatt megsül.
6. Ezalatt a húst kevés olívaolajon a fűszerekkel megpirítjuk. A zöldségeket pedig vékony csíkokra (kivéve a paradicsom, azt karikákra) vágjuk.
7. Ha kész a pita, a tetejét levágjuk, ízlés szerint belsejét megkenhetjük erős pistával, teletömjük a hússal és zöldségekkel, és leöntjük a fűszeres joghurttal.
Bármilyen zöldséget és húst beletehetünk ízlés szerint.
Vegáknak akár hús nélkül, akár tofuval is nagyon finom.
Házi Gyros
2010.09.28. 08:17 - NagycsaládosManó
A bejegyzés trackback címe:
https://titikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr742328730
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.