Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 30 dkg csirkemellfilé
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 2 gomba
- zöldborsó
- 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
- só
- feketebors
- fehérbors
- sáfrány
- 10 dkg
- sütőmargarin vagy vaj + egy kevés
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
Elkészítés
Egy kevés vajat vagy margarint felolvasztunk, majd a kockára vágott vöröshagymát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet, fehéredésig kevergetve sütjük, majd hozzákeverjük a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, gombát. Enyhe pirítás után fűszerezzük sóval, borssal, sáfránnyal, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben a rizst puhára főzzük, ha kész, lecsöpögtetjük. Ha az étel megpuhult, összevegyítjük a rizzsel, tálaláskor leöntjük sajtmártással, tetejére reszelt sajtot szórunk.
Sajtmártáshoz 10 dkg vajat vagy magarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd tejjel nagyon lassan, folyamatosan keverve felengedjük, vigyázzunk, hogy csomómentes maradjon! Kevergetve felforraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, beleszórjuk a reszelt sajtot, elkeverjük, hogy megolvadjon. Ízlés szerint fűszerezhető fehérborssal, sóval.
Megjegyzés
Táláskor jól mutat, ha nagyalakú csészébe szeded, abból borítod ki a tányérra, majd köré szeded a sajtmártást, tetejére reszelt sajt kerül! Nagyon laktató és finom étel. Tipp: ha nincs kéznél sáfrány, kurkuma is megteszi, szép színt ad az ételnek.