Kerek tepsiben 2db 24cm átmérőjű vagy
1 nagy tepsihez elegendő tészta.
Hozzávalók:
Tésztához:
40dkg liszt
3dkg élesztő
1tk cukor
1kk só
5ek olaj
1dl tej
1dl langyos víz
Szószhoz:
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kicsi sűritett paradicsom
5ek ketchup
1ek cukor
1tk só
2tk oregánó vagy pizza fűszerkeverék
1tk bazslikom
ízlés szerint: dekikát, bors
Illetve a feltétek lehetnek:
daráthús,sonka,zöldségek,felvágott,sajt...
Elkészítés: A sütőt 220fokra melegítem,ez gázsütőnél olyan 4-es fokozat.
Olajjal kikenem a sütőfomát.
A langyos tejben kevés cukorral megfutattom az élesztőt egy külön kis tálkában.
A lisztet egy tálba tesszük. (a legjobb ha szitáljátok,mert úgy levegősebb lehet majd a tészta). A liszt közepében egy mélyedést fúrunk oda tesszük bele a megfuttatott élesztőt és csak kevés lisztet húzunk hozzá, hogy olyan galuska állaga legyen és a tetejét leszóljuk még liszttel. Ez ún,kovász.Letakarjuk konykaruhával és mégegyszer megkelesztjük.Ez kb. 20perc.
Hozzáadjuk a sót,olajat és kb. 1dl lanyos vizet.
Robotgéppel vagy kézileg addig dagasztom,hogy a tészta váljon el az edény falától.Ha ez megvan, akkor hagyom megint,hogy a kétszeresére keljen. Tehát megint leszórom egy kis liszttel és letakarom konyharuhával. kb 30percre elteszem pihenni.
Utána már csak lisztezett gyúrótáblán formázni kell a tésztát a tepsihez és belehelyezem a kiolajozott tepsibe.
Szósz:
A vöröshagymát apró darabokra vágom és kevés olajon üvegesre sütöm. Hozzáadoma sűrített paradicsomot és kb 1dl vizet és kevergetem, hogy rotyogjon. Akkor hozzáteszem a ketchup-ot, a cukrot, a sót. Az oregánót és a bazsalikomot úgy teszem bele, hogy kézzel összemorzsolom, így sokkal jobban kijön majd az aromája.
A mártás gyakori kevergetést igényel. ( ha valaki még fűszeresebben szereti a mártásba még nyugodtam mehet oregánó)
A tésztára rákenem a mártást és úgy rakom rá a feltéteket ízlés szerint.
Tanácsok: A tésztánál a sokszori kelesztés miatt lesz annyira lágy és könnyen formálható.