Apa-Titi receptgyűjteménye

Receptek gyűjteménye, amik tetszenek, vagy már kipróbáltunk.

Friss topikok

Linkblog

Házi pizza *

2009.11.08. 12:08 - NagycsaládosManó

 

 Kerek tepsiben 2db 24cm átmérőjű vagy
1 nagy tepsihez elegendő tészta.

Hozzávalók:
Tésztához:
40dkg liszt
3dkg élesztő
1tk cukor
1kk só
5ek olaj
1dl tej
1dl langyos víz

Szószhoz:

1 kisebb fej vöröshagyma
1 kicsi sűritett paradicsom
5ek ketchup
1ek cukor
1tk só
2tk oregánó vagy pizza fűszerkeverék
1tk bazslikom
ízlés szerint: dekikát, bors

Illetve a feltétek lehetnek:
daráthús,sonka,zöldségek,felvágott,sajt...

Elkészítés: A sütőt 220fokra melegítem,ez gázsütőnél olyan 4-es fokozat.
Olajjal kikenem a sütőfomát.

A langyos tejben kevés cukorral megfutattom az élesztőt egy külön kis tálkában.
A lisztet egy tálba tesszük. (a legjobb ha szitáljátok,mert úgy levegősebb lehet majd a tészta). A liszt közepében egy mélyedést fúrunk oda tesszük bele a megfuttatott élesztőt és csak kevés lisztet húzunk hozzá, hogy olyan galuska állaga legyen és a tetejét leszóljuk még liszttel. Ez ún,kovász.Letakarjuk konykaruhával és mégegyszer megkelesztjük.Ez kb. 20perc.
Hozzáadjuk a sót,olajat és kb. 1dl lanyos vizet.
Robotgéppel vagy kézileg addig dagasztom,hogy a tészta váljon el az edény falától.Ha ez megvan, akkor hagyom megint,hogy a kétszeresére keljen. Tehát megint leszórom egy kis liszttel és letakarom konyharuhával. kb 30percre elteszem pihenni.
Utána már csak lisztezett gyúrótáblán formázni kell a tésztát a tepsihez és belehelyezem a kiolajozott tepsibe.

Szósz:
A vöröshagymát apró darabokra vágom és kevés olajon üvegesre sütöm. Hozzáadoma sűrített paradicsomot és kb 1dl vizet és kevergetem, hogy rotyogjon. Akkor hozzáteszem a ketchup-ot, a cukrot, a sót. Az oregánót és a bazsalikomot úgy teszem bele, hogy kézzel összemorzsolom, így sokkal jobban kijön majd az aromája.

A mártás gyakori kevergetést igényel. ( ha valaki még fűszeresebben szereti a mártásba még nyugodtam mehet oregánó)

A tésztára rákenem a mártást és úgy rakom rá a feltéteket ízlés szerint.
Tanácsok: A tésztánál a sokszori kelesztés miatt lesz annyira lágy és könnyen formálható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://titikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr31508797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása