Hozzávalók 4 személyre:
- 2+8 dkg vaj
- 5 dkg trappista sajt
- 20 dkg ecetes uborka
- 8 tojás
- 4 dkg liszt
- 8 evőkanál tej
- 1 evőkanál mustár
- 1/2 kávéskanál szardellapaszta
- 15 dkg gépsonka, szeletben
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). Vastagon kikenünk egy 20x30 cm-es tepsit 2 dkg vajjal. A sajtot megreszeljük. Finomra-apróra vágunk 6 dkg ecetes uborkát, a többit hosszanti szeletekre gyaluljuk.
A tojásokat felütjük, tálba csúsztatjuk, kissé felverjük, majd apránként beleszitáljuk a lisztet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sajtot, végül a tejet, és habverővel jól összedolgozzuk. A tepsibe öntjük, és középső bordamagasságra állított rácson kocsonyás keménységűre megsütjük (8-10 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni. A maradék 8 dkg vajat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a mustárt, a szardellapasztát, a felaprózott uborkát és egy kevés (frissen) őrölt borsot (só valószínűleg nem szükséges, mert sok a sós hozzávaló!). A tojáslepényt a tepsiből alufóliára csúsztatjuk. A hosszanti széleken 2-2 cm-t szabadon hagyva a tetejére fektetjük a sonkaszeleteket, megkenjük az uborkás krémmel, majd a fólia segítségével szorosan feltekerjük, és magába a fóliába csomagoljuk. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor lehántjuk a tekercsről az alufóliát, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és tálra rendezzük. A tál szegélyét az ecetes uborkaszeletekkel díszítjük. Sokmagos pirítós, vegyes idénysaláta illik hozzá.
Megjegyzés:
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag kenyér nélkül: 490 kcal